Skip links

WATER BESPAREN IN JOUW BADKAMER

HOE WATER BESPAREN IN JOUW BADKAMER

Wist je dat de badkamer de grootste waterverbruiker in ons huis is?
Het is verrassend hoe snel het waterverbruik kan oplopen, vooral tijdens het douchen. Gemiddeld verbruiken we per persoon al 46 liter per douchebeurt! Maar we hebben goed nieuws: de douche is dus ook de beste plek waar je op simpele manieren zowel water als gaskosten kunt besparen.
Wil jij weten wat je kan doen? Ontdek op deze pagina welke maatregelen jij vandaag al kan maken. Bekijk daarom snel de tips. 

MINDER WATER, EVENVEEL DOUCHEPLEZIER

Douchen is heerlijk. Om op te frissen, om de dag mee te starten, om de drukte van ons af te spoelen. Dit kan ook allemaal door korter te douchen. Gemiddeld doucht een Nederlander 8 minuten per dag. Hierdoor spoelen we zo’n 45 tot 80 liter water door het afvoerputje, afhankelijk van de douchekop.

DOUCHETIPS OM MINDER WATER TE GEBRUIKEN.

Met deze tips kan je al snel impact maken:

  • Douche maximaal 5 minuten: lekker douchen zit hem niet in de lengte van een douchebeurt. Douche daarom maximaal 5 minuten! Dan bespaar je gauw zo’n 15 liter water per douchebeurt! 
  • Doe de kraan dicht tijdens het inzepen van je lichaam of haar.  
  • Douche kouder: dan douche je automatisch korter en het schijnt ook nog eens goed voor je gezondheid te zijn. 
  • Sla een douchebeurt over: elke dag douchen is niet goed voor je huid. Sla daarom een dag over en gebruik bijvoorbeeld een wasmandje om je op te frissen. Dit bespaart water en ook verzorgingsproducten.
  • Zet douche minder hard: Is het echt nodig om de kraan volledig open te zetten?  
  • Gebruik een waterbesparende doucheknop: Zo’n slimme doucheknop scheelt al snel de helft aan water zonder dat je er iets van merkt. 

WATERBESPARENDE DOUCHEKNOP

Douchen is niet alleen een manier om schoon te worden, het is ook een moment van ontspanning. Met een waterbesparende douchekop kunt u blijven genieten van dat moment, terwijl u tegelijkertijd water bespaart. Per douchebeurt bespaart u namelijk al gauw 20 tot 35 liter.

Maar welke waterbesparende douchekop is nu eigenlijk de beste keuze?

DANS, ZING EN BESPAAR

Een douchewekker of de timer op je telefoon kan handig zijn om je douchebeurt onder de 5 minuten te houden. Maar waarom niet wat meer fun toevoegen? Kies een nummer uit onze Spotify-playlist, gevuld met liedjes van maximaal 5 minuten. Zing gerust mee, maar pas op met te enthousiast dansen – het kan glad worden!

Er zijn al een aantal 5-minuten liedjes op een rij gezet door drinkwaterbedrijf Vitens. 

Douche een liedje

WATER BESPAREN OP DE WC

KLEINE BOODSCHAP, KLEINE KNOP

Iedereen gaat naar de WC. Gemiddeld zo’n 6 tot 7 keer per dag. En elke keer als we gaan, spoelen we een hoop water weg, namelijk gemiddeld 30 liter per spoelbeurt. Dat zijn 30 liter flessen per keer. Dat is toch zonde?
Het goede nieuws is; of je nu een oude of nieuwe wc hebt, water besparen kan altijd. ​

Hoe bespaar je water op het toilet?

Met deze tips kan je al snel impact maken:

  • Heeft uw wc twee spoelknoppen: een kleine en een grote? Kies altijd voor de kleine knop bij een kleine boodschap. Door de kleine knop te gebruiken bespaar je al gauw 6 liter drinkwater per spoelbeurt.
  • Heeft u een wc met een spoelonderbreker? Druk de spoelonderbreker dan standaard in bij het wegspoelen van een kleine boodschap.
  • Heeft uw wc geen kleine knop of spoelonderbreker? Overweeg dan om er eentje te installeren.
  • Vergeet u vaak de kleine knop of spoelonderbreker te gebruiken? Plak een sticker of briefje bij de spoelknop. Een handige reminder!
  • Leg een gevulde fles water in de spoelbak: Dat vermindert het volume en dus de hoeveelheid water per spoeling. Let wel op dat het volume van de stortbak groot genoeg blijft om verstopping van het riool te voorkomen. Dit is 6 liter bij een grote boodschap en 3 liter bij een kleine.
  •  

OUDE WC VERSUS NIEUWE WC

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van toiletten. Zo zijn de meeste WC's tegenwoordig zwevend. Maar daarnaast zijn nieuwe WC's ook nog een zuiniger geworden. Een oude WC verbruikt per spoelbeurt wel 12 liter water, terwijl moderne toiletten slechts 3 tot 6 liter per spoeling gebruiken, afhankelijk welke knop je gebruikt.

KLEINE SPOELKNOP

Iedereen gaat naar de WC. Gemiddeld zo'n 6 tot 7 keer per dag. En elke keer als we gaan, spoelen we een hoop water weg, namelijk gemiddeld 30 liter per spoelbeurt. Dat zijn 30 liter flessen per keer.

OMA'S TIP

Heb je nog een oude wc met een stortbak? Dan kan je ook veel liters besparen. Leg dan een voorwerp ter grote van een fles gevuld met zand of steen in de stortbak. Zo past er minder water in de stortbak waardoor je wc ook minder water gebruikt per spoelbeurt. ​

OVERIG TIPS

1. REPAREER LEKKENDE KRAAN

Heb je een lekkende kraan? Vervang deze dan. Een lekkende kraan is vervelend om naar te luisteren, maar daarnaast verspil je ook nog eens veel water. Lekkende kranen kunnen gemakkelijk worden gerepareerd. Dit kan onnodige waterverspilling voorkomen.

2. STOP IN WASTAFEL

Gebruik een stop in de wastafel bij het scheren of gezicht wassen, zodat er geen onnodig water verloren gaat. 

3. HERGEBRUIK VAN GRIJS WATER

Overweeg om grijs water (bijv. water van de wastafel of douche) te hergebruiken om het toilet door te spoelen of om planten water te geven. Zorg er wel voor dat het water geen chemische stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor planten. 

4. REGELMATIG ONDERHOUD

Zorg ervoor dat je toiletten en leidingen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om waterverlies door lekken te voorkomen.

5. DOUCHE IN PLAATS VAN BADEN

Een douch verbruikt over het algemeen minder water dan een bad. Kies dus indien mogelijk voor douchen in plaats van het nemen van een bad.

6. BEWUST ZIJN VAN JE WATERGEBRUIK

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je watergebruik in de badkamer. Zet de kraan uit wanneer je hem niet nodig hebt, en vermijd verspilling. 

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

WATERBESPARINGS TECHNOLOGIËN

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de badkamer die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 
DOE JIJ MEE?

BENIEUWD HOE JIJ WATER KAN BESPAREN?

Met kleine aanpassingen in jouw dagelijkse watergebruik zijn grote besparingen mogelijk. En dit hoeft niet moeilijk te zijn of je wooncomfort te verminderen.

Bouwblauw helpt je met een aantal simpele tips en tricks om in elke ruimte van je huis te besparen. Doe vooral wat het beste bij je past. En inspireer mensen om je heen om dit ook te doen.

This website uses cookies to improve your web experience.