Skip links

WATER BESPAREN IN JE KEUKEN

VERDUURZAAM JOUW KEUKEN

In de keuken wordt er aanzienlijk veel water verbruikt- denk maar eens aan de wasmachine, groente koken, thee zetten en handen wassen. Maar wist je dat het eigenlijk heel gemakkelijk is om het waterverbruik in de keuken te verminderen.
Wij helpen je graag op weg met waterbesparingsmaatregelen in de keuken. Dan kan je ook aanzienlijk besparen op je energierekening. Interessant feit: ruim 20 procent van het gasverbruik wordt toegeschreven aan de keuken en badkamer. Bekijk daarom snel de tips.

HANDWAS VS VAATWASSER

We hebben goed nieuws voor je; de vaatwasser verbruikt minder water. Dus dat bespaart tijd, en ook nog eens water. Ideaal. Maar dan is het wel zaken om je vaatwasser goed te gebruiken. Vaatwassers worden steeds energiezuiniger. Moderne, efficiënte modellen verbruiken tegenwoordig ongeveer 9 liter water per wascyclus, terwijl de meeste vaatwassers nog rond de 13 liter zitten. Oudere machines gebruiken echter vaak wel zo’n 20 liter per beurt.

WATER BESPAREN MET VAATWASSER

De meeste vaatwassers hebben een eco-stand. Hiermee wast je vaatwasser op een lagere temperatuur en met minder water, dan het standaard-programma. Zo bespaar je niet alleen op water, maar ook nog eens op je energiekosten.

KAN ER NIET NOG MEER BIJ?

Een halfvolle vaatwasser gebruikt net zoveel water als een volle, namelijk minimaal 9 liter per keer. Het is dus zonde om de machine niet volledig te vullen! Zo voorkomt u verspilling van zowel water als energie, en dat geeft toch een beter gevoel, nietwaar?

WAT KAN JE NOG MEER DOEN?

NIET ALLES KAN IN DE VAATWASSER

Een grote snijplank, servies van oma, gietijzeren pan bijvoorbeeld. Dit moet dan wel met de hand. Als je gaat met de hand gaat afwassen gebruik dan geen lopende kraan, maar vul een teiltje met warm water of doe een stop in de wasbak. ​

VOORSPOELEN HOEFT NIET

Vaak spoelen we de vaat automatisch voor voordat deze in de vaatwasser gaat. Maar dat is niet nodig, en zeker niet met water. Je kan etensresten ook met een mes, borstel of een stuk keukenpapier weghalen. Zo bespaar je flink wat water (en ook nog eens energie, als je warm water gebruikt).​

10 TIPS OM WATER TE BESPAREN IN DE KEUKEN

1. WATERBESPARENDE KRANEN EN SPROEIKNOPPEN

Overweeg het installeren van waterbesparende kranen en sproeiknoppen. Deze apparaten verminderen de waterstroom zonder dat je aan het gebruiksgemak hoeft in te leveren.

2. KOKEN VS STOMEN

Kies bij het koken voor efficiënte methoden zoals stomen of koken met minimale hoeveelheden water in plaats van overmatig water te gebruiken.

3. PAN OP MAAT

Kies bij koken voor een pan op maat. Tijdens het koken wordt er al snel te veel water gebruikt. Door eten in een kleinere pan te doen, gebruik je automatisch minder water.

4. GROENTE EN FRUIT WASSE

Was groente en fruit in een teil of pan met water in plaats van onder de lopende kraan.

5. WATER OPVANGEN

Als je warm water nodig hebt, kun je, terwijl de kraan warm wordt, het water opvangen en gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld om de planten water te geven.

6. HERGEBRUIK VAN KOOKWATER

In plaats van het kookwater weg te gooien, kun je het laten afkoelen en gebruiken om planten water te geven of als basis voor soepen en sauzen.

7. ONTDOOI VOEDSEL IN DE KOELKAST

Laat voedsel in de koelkast ontdooien in plaats van onder stromend water. Dit bespaart zowel water als energie.

8. IJSKLONTJES LATEN VALLEN?

Leg gevallen ijsklontjes of restjes ervan in een plantenbak. Dit zal ontdooien waardoor planten extra water krijgen.

9.REPARATIE VAN LEKKENDE KRANEN

Een druppelende kraan kan tot wel duizenden liters water per jaar verspillen. Zorg ervoor dat alle kranen goed zijn afgedicht en repareer lekkages zo snel mogelijk.

10. BEWUST ZIJN VAN JE WATERGEBRUIK

Probeer bewust om te gaan met water in de keuken. Laat bijvoorbeeld de kraan niet onnodig lopen tijdens het handen wassen of groenten spoelen.

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

WATERBESPARINGS TECHNOLOGIËN

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de badkamer die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 
Nog meer besparen?

BEKIJK ONZE ANDERE TIPS?

Op deze pagina heb je gezien dat je al met kleine aanpassingen grote resultaten kan behalen. Bekijk daarom vooral onze andere tips.

This website uses cookies to improve your web experience.