Skip links

WATER BESPAREN IN JOUW TUIN

VERDUURZAAM JOUW TUIN

Per jaar gebruiken we gemiddeld 1.100 liter water om onze tuin te besproeien, puur om te voorkomen dat onze bomen en planten uitdrogen. Er wordt echter nog steeds veel kraanwater gebruikt om de tuin te besproeien. Dit is super zonde, helemaal als je weet dat er gratis water uit de lucht komt vallen: regen.

Ontdek hier hoe je water kan besparen en slimmer om kan gaan met regenwater in je tuin. Bekijk daarom snel de tips. 

MEER GROEN, MINDER BLAUW

Ons klimaat verandert. Regenbuien zijn heftiger en korter, onze zomers droger en langer. Dat vraagt om een groene tuin.

Gras en planten houden regenwater als een spons vast. Hierdoor droogt de grond minder snel uit en hoef je niet te sproeien. Een groene tuin bespaart dus tijd, moeite én drinkwater. Tegel je tuin daarom niet helemaal dicht en zorg voor meer groen. Dit maakt je tuin ook nog eens mooier.

Als je dan zo een mooie groene tuin hebt, moet je uiteraard wel voor zorgen dat deze mooi groen blijft. Je tuin heeft water nodig.
Slim sproeien van je tuin is niet moeilijk. Wij helpen je!

ZUINIG TUIN BESPROEIEN

Als we onze tuin 15 minuten sproeien, kost dat zo’n 90 liter drinkwater. Je bespaart een hoop drinkwater door de tuin te bewateren met regenwater en een gieter te gebruiken.

Wil je in de zomer jouw tuin water geven? Doe dit dan na 22:00 uur. Het water verdampt dan nauwelijks. Zo krijgen planten direct hun water. Door een laagje houtsnippers of bladeren op de bodem te leggen, houdt jouw tuin vocht nog beter vast.

Ontdek nog meer tips

SLIMMER SPROEIEN

KIES JUISTE PLANTEN

Weet u wat er gebeurt als u uw planten geleidelijk minder water geeft? Ze gaan met hun wortels dieper in de grond op zoek naar vocht. Daardoor ontwikkelen ze langere wortels en worden ze steeds beter in het zelf vinden van water. Uiteindelijk worden uw planten beter bestand tegen droogte, en als bonus bespaart u water en moeite bij het onderhoud van uw tuin!

TIJDSTIP VAN SPROEIEN

Het is het beste om 's ochtends vroeg of in de late avond te sproeien. Doe je dit wanneer de zon fel schijnt, dan verdampt een groot deel van het water en krijgen je planten minder vocht.

PLEK VAN SPROEIEN

Als het meeste water op de bladeren van je planten terechtkomt, geef je ze eigenlijk een douche in plaats van water. Het is beter om dicht bij de wortels te sproeien, want daar hebben de planten het water nodig. Zo voorkom je ook dat er onnodig veel water verdampt.

GEBRUIK EEN GIETER

Met de tuinslang water geven is uiteraard sneller. Maar als je het met de gieter doet kan je de hoeveelheid water bepalen en alleen daar water geven waar het nodig is.

SPROEI ALLEEN PLANTEN

Hoewel het logisch klinkt, gebeurt het regelmatig: het sproeien van de tegels. Door goed te letten op waar je het water richt, kun je veel water besparen.

BEKIJK HET WEERSBERICHT

Sproei niet automatisch, maar check eerst het weerbericht. Is het nu warm, maar wordt er vannacht regen verwacht? Dan kun je het sproeien gerust aan Moeder Natuur overlaten

OPLOSSING VALT UIT DE LUCHT

In de zomer hebben je planten en bloemen extra water nodig. Vaak is de vraag al hoger tijdens droge perioden. Daarom kan het verstandig zijn om bij voorkeur regenwater te gebruiken om je planten water te geven.

Bij elke regenbui valt er gratis water uit de lucht. Gemiddeld regent het in Nederland zo’n 85 centimeter per jaar. Als je het opvangt heb je altijd water ter beschikking om je planten water te geven.

Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen.

LEIDING AFKOPPELEN

Door je dak of terras af te koppelen van het riool, stroomt regenwater niet weg, maar wordt het in je tuin opgevangen. Dit kan via een wadi, infiltratiekratten, een regenton of ondergrondse opslag. Zo blijft water langer beschikbaar voor planten of voor gebruik tijdens droge periodes.

Afkoppelen helpt ook wateroverlast voorkomen. Bij hevige regen en hoosbuien kan het riool overbelast raken. Met een afgekoppelde regenpijp ontlast je het riool

Regenton

REGENTON

Je kunt je regenpijp ook verbinden met een regenton, zodat regenwater eerst wordt opgevangen voordat het naar de tuin stroomt. Regentonmodellen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen, en je vindt ze eenvoudig in tuincentra of online.

Met een handig kraantje kun je dit gratis regenwater op elk moment gebruiken voor je tuin. Een regenton kan jaarlijks honderden liters drinkwater besparen. In Nederland gebruikt al één op de zes tuinbezitters regenwater uit een regenton voor hun tuin!

ZWEMBAD IN TUIN

Zomer!! Wat doen we om af te koelen. Een opzetzwembad in de tuin is daarvoor een veel gekozen manier. Dat is natuurlijk niet raar. Maar het kost duizenden liters schoon drinkwater.

Hoeveel liter water kost een zwembad? Voor het vullen van een gemiddeld opzetzwembad is al snel een paar duizend liter water nodig. Zo gaat er in een zwembad van 3 bij 2 meter met een diepte van 75 centimeter zo’n 3800 liter water.

Hoe zorg ik voor verkoeling met minder water? Hieronder wat tips.

WATER BESPAREN MET ZWEMBAD

ZUIVER HET ZWEMWATER

Een waterzuiver is ideaal om het water in het zwembadje schoon te houden. Zo kan je meer dagen gebruik maken van het water. Dit bespaart heel veel water, maar daarnaast ook nog een de tijd om het badje te vullen.
Vergeet alleen niet om het zwembadje te bedekken met een hoes, zo hoef je minder te zuiveren.

HOUD HET WATER SCHOON

Zorg ervoor dat het water schoon blijft, zodat je het niet telkens hoeft te verversen. Dit kan eenvoudig door met schone voeten het zwembad in te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een emmer met water neerzetten om je voeten eerst te wassen.

DENK AAN FORMAAT

Een kleiner zwembadje heeft natuurlijk minder water nodig om vol te zijn. Denk dus bij aanschaf goed na over het formaat.

ALTERNATIEVE TIPS OM WATER TE BESPAREN

1. REGENWATER OPVANGEN

De gemiddelde Nederland doucht vijf keer per week 8 minuten lang. Blijf gerust douchen, maar gewoon wat korter. Maximaal 5 minuten is het advies.  Je kan gemakkelijk korter douchen door bijvoorbeeld een douchetimer te nemen. Maar dat kan ook door een douche playlist te maken met nummers tot 5 minuten. Leg je telefoon wel op een veilige afstand. 

2. GEBRUIK REGENWATER VOOR IRRIGRATIE

Gebruik het opvangen regenwater om je planten en bomen water te geven, vooral tijdens droge periodes. Dit vermindert je afhankelijkheid van kraanwater voor irrigatie.

3. INSTALLEER EEN DRUPPELIRRIGATIE SYSTEEM

Overweeg om een druppelirrigatiesysteem te installeren. Druppelirrigatie levert water direct bij de wortels van de planten, waardoor er minder water verloren gaat door verdamping en overspray. ​

4. MULCH GEBRUIK

Bedek de bodem rond planten en bomen met een laag mulch om vocht vast te houden. Mulch helpt verdamping verminderen en de grond vochtig te houden, waardoor je minder vaak water hoeft te geven.

5. KIES DROOGTETOLLERANTE PLANTEN

Kies voor planten en bomen die goed gedijen in droge omstandigheden en minder water nodig hebben. Inheemse planten zijn vaak goed aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water.

6. GEEF OP HET JUISTE MOMENT WATER

Geef je planten water in de vroege ochtend of late avond wanneer de temperaturen koeler zijn. Dit minimaliseert verdamping en maximaliseert de opname van water door de planten.

7. GRAS BEPERKEN

Verminder de oppervlakte van je grasveld, aangezien gazons veel water vereisen om gezond te blijven. Overweeg om delen van je tuin te beplanten met droogtetolerante bodembedekkers of struiken.

8. VANG OVERLOOP WATER OP

Zorg ervoor dat je overloopwater van sproeiers of irrigatiesystemen niet verloren gaat. Leid het overloopwater naar plantenbedden of grasvelden om het te gebruiken. ​

9.EEN KEER PER WEEK VEEL WATER

Geef liever je tuin één keer per week water, dan elke dag een beetje. Zo leren je planten om beter tegen droogte te kunnen.

10. WATERZUINIGE TECHNOLOGIE

Overweeg om waterbesparende technologieën te gebruiken. Bouwblauw geeft inzicht in een aantal mogelijkheden.

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

WATERBESPARINGS TECHNOLOGIËN

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de badkamer die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 
Nog meer besparen?

BEKIJK ONZE ANDERE TIPS?

Op deze pagina heb je gezien dat je al met kleine aanpassingen grote resultaten kan behalen. Bekijk daarom vooral onze andere tips.

This website uses cookies to improve your web experience.